Iedereen een ziektekostenverzekering

Of u nu kerngezond bent of niet; iedereen moet wel eens naar de huisarts. Om ervoor te zorgen dat u altijd toegang hebt tot medische zorg, moet u zich verplicht verzekeren voor ziektekosten. Verzekeraars moeten u bovendien altijd accepteren als verzekerde, tenzij u een schuld hebt bij een zorgverzekeraar.

Premie ligt niet vast

Dat een zorgverzekering verplicht is, ligt vast. De premies die zorgverzekeraars vragen, zijn echter niet wettelijk bepaald. Dat betekent dat ziektekostenverzekeraars concurreren met elkaar als het gaat om de prijs en kwaliteit van hun verzekeringen en dienstverlening. Het is dan ook de moeite waard om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken op het moment dat u kunt overstappen aan het eind van het kalenderjaar.

Basis- en aanvullende verzekering

U hebt altijd verplicht een basisverzekering. De basisverzekering vergoedt onder andere uw bezoek aan de huisarts of specialist, uw medicijnen of een ziekenhuisverblijf. Daarnaast kunt u zich extra verzekeren voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts of fysiotherapie. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.

Meer informatie

Wilt u weten hoe het zit met het eigen risico, soorten ziektekostenverzekeraars of collectieve zorgverzekeringen? Kijk dan op vanatotzekerheid.nl, Wijzer in Geldzaken en op de site van het Nibud. Voor meer informatie over overstappen, kijkt u op onze speciale pagina over overstappen.