Weblog

Ron van Kesteren
directeur Stichting toetsing verzekeraars

De overlijdensrisicoverzekering onder de loep

Weet u dat een overlijdensrisicoverzekering niet uitkeert als de verzekerde aan het einde van de looptijd nog in leven is? Natuurlijk weet u dat. En weet u wat een pandhouder is? Ik neem aan van wel. Maar een deel van ons consumentenpanel weet dat niet. Dat blijkt uit ons lopende thema-onderzoek naar de inhoud van en informatie over overlijdensrisicoverzekeringen van keurmerkhouders.

Begrijpelijke en vindbare informatie

Wij toetsen de informatie over de overlijdensrisicoverzekering van zeventien van onze keurmerkhouders op begrijpelijkheid en vindbaarheid van informatie. Ons consumentenpanel bekijkt de polisvoorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering en beantwoordt daar inhoudelijke vragen over. Daarnaast geeft VU Taal & Communicatie een expertoordeel over het taalgebruik, bijvoorbeeld op de website of in de offerte.

Geschikte verzekering

Behalve naar de informatie over de verzekering, bekijken we ook de verzekering zelf: hoe zorgt de verzekeraar er bijvoorbeeld voor dat de verzekering past bij de persoonlijke situatie van de klant? En hoe zorgt de verzekeraar ervoor dat de verzekering blijft passen bij de situatie van de klant? Is de verzekeraar kritisch genoeg op zijn eigen verzekering? Is die bijvoorbeeld wel echt in het belang van de klant? We onderzoeken dit onder andere in gesprekken met de verzekeraar.

Thematische onderzoeken

Het onderzoek naar de overlijdensrisicoverzekering is het zesde in de reeks onderzoeken die wij vanaf 2015 hebben gehouden. In 2017 onderzoeken we nog twee thema’s, namelijk fraudebeleid en kwaliteitsbeleid. Dan hebben we alle normen getoetst en reiken we het Keurmerk opnieuw uit aan keurmerkhouders die zijn geslaagd.

Het onderzoeksresultaat

Bent u nieuwsgierig naar het resultaat van ons onderzoek naar de overlijdensrisicoverzekering van keurmerkhouders? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, of houd deze website in de gaten. Wilt u alvast een hint? Wij zullen keurmerkhouders in ieder geval aanbevelen om goed duidelijk te maken dat een overlijdensrisicoverzekering niet uitkeert als de verzekerde nog in leven is. En we zullen ze aanraden om het begrip ‘pandhouder’ te vertalen. Bijvoorbeeld naar ‘hypotheekverstrekker’ of ‘bank’. Want dat is tenslotte gewoon wat een pandhouder is.