Fietsverzekering

Het percentage fietsers dat een fietsverzekering heeft afgesloten, is in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Dat heeft met verscheidene factoren te maken. Zo rijden er steeds meer mensen op een dure elektrische fiets. Deze dure tweewielers willen ze goed verzekeren voor het geval de accu kapot gaat of de fiets – om welke reden dan ook – schade of defecten oploopt. Ook het feit dat er door de vergrijzing steeds meer ouderen zijn, die vaker de fiets pakken, draagt bij aan de recente toename van het aantal fietsverzekeringen in ons land. Wellicht overweeg jij ook om op korte termijn een fietsverzekering te gaan afsluiten. Zo ja, dan is het verstandig om je goed in te lezen in de materie. Door je goed voor te bereiden, kun je de beste keuze maken en heb je straks een fietsverzekering die kwaliteit met betaalbaarheid combineert. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over fietsverzekeringen voor je. Doe er je voordeel mee.

Wat is een fietsverzekering voor soort verzekering?

Voordat we dieper ingaan op het slim verzekeren van je (elektrische) fiets, is het eerst nuttig om goed helder te krijgen wat een fietsverzekering voor soort verzekering is. Een fietsverzekering kan heel eenvoudig gedefinieerd worden als ‘een verzekering voor je fiets’. Met deze eenvoudige uitleg is echter nog lang niet alles duidelijk. Het gaat er bij dit type verzekeringen vooral over welke aspecten die met je fiets te maken hebben verzekerd zijn en welke wellicht niet.

Hoe kies je de juiste fietsverzekering?

Het kiezen van de beste verzekering voor je fiets is natuurlijk iets wat iedere fietser graag goed wil regelen. Maar hoe doe je dat en waar moet je goed op letten? In ons land zijn er twee opties als je een verzekering zoekt voor je fiets. In de eerste plaats is dat een fietsverzekering die je goed indekt tegen diefstal. Mocht jouw spiksplinternieuw elektrische fiets onverhoopt gestolen worden, dan krijg je via deze verzekering de nieuwwaarde of dagwaarde (afhankelijk van de voorwaarden) teruggestort en kun je direct een vervangend exemplaar aanschaffen.
In de tweede plaats kun je ook kiezen voor fietsverzekeringen die niet alleen tegen ontvreemding cq. diefstal verzekeren, maar naast tegen diefstal ook opgelopen schade vergoeden. Schade aan je fiets kan op allerlei manieren ontstaan. Denk aan valpartijen, of door een ongeluk, door extreme weersomstandigheden of door brand. Uiteraard is deze uitgebreide verzekering voor je fiets duurder, omdat je zowel tegen diefstal als tegen schadegevallen bent verzekerd.

Wat zijn de verschillen tussen de diverse typen verzekeringen?

Hierboven zijn al twee belangrijke hoofdsoorten fietsverzekeringen genoemd, maar er zijn nog meer verschillen tussen de typen verzekeringen die je voor jouw fiets kunt afsluiten. Het type verzekering dat jij kunt afsluiten, wordt bepaald door enkele factoren. Zo is het soort fiets dat je gebruikt een belangrijke factor. Een nieuwe elektrische fiets van een beter merk vereist en ander type verzekering, en een ander verzekeringsbedrag, dan een standaard stadsfiets.
Verder is het soort dekking een bepalende factor voor het type verzekering. Ga je voor een volledige dekking van diefstalgevallen en schaderisico’s? Of kies je toch liever voor een basisverzekering die alleen eventuele diefstal vergoedt, maar wel voordeliger is qua maandpremie?
Ten slotte is de regio waar je woont een van de bepalende factoren die jouw type verzekering beïnvloedt. Bepaalde gebieden in Nederland, met name de grote steden in de Randstad, zijn risicovollere gebieden als het gaat om diefstal dan bijvoorbeeld een rustig dorpje op het platteland.
Jouw verzekeringspolis wordt hierop aangepast en kan – afhankelijk van je woonplek – voordeliger of juist duurder worden. Het type verzekering is dus afhankelijk van diverse factoren, die mede het premiebedrag bepalen dat je per maand of per specifieke periode aan de verzekering kwijt bent.

Waarom zou je een fietsverzekering vergelijken?

We raden je aan om serieus werk te maken van het vergelijken van de beschikbare verzekeringsaanbieders, maar ook van soorten verzekeringen voor je fiets. Door goed te vergelijken kun je namelijk de beste verzekering vinden. Een verzekering die perfect bij jouw situatie en wensen past. En dat geldt niet alleen voor de inhoud van die verzekering, maar natuurlijk ook voor de prijs. Een fietsverzekering vergelijken is dan ook zeker nuttig, omdat je hiermee een hoop geld kunt besparen.

Hoe werkt verzekeringen voor fietsen vergelijken?

Hoe je het beste een fietsverzekering vergelijken kunt? Dit doe je in een aantal stappen. In de eerste plaats moet je via je inboedelverzekering controleren of je fiets tot de inboedel gerekend wordt of niet. Dan is het namelijk niet nodig om een afzonderlijke verzekering voor dekking van je fiets af te sluiten. En natuurlijk is het zonde van je tijd en geld als je een dubbele verzekering afsluit. De volgende stap is om te beslissen welke dekking je graag wilt hebben. Dus: een dekking tegen diefstal, een schadedekking en/of het eventueel meeverzekeringen van accessoires die bij je fiets horen. Heb je besloten welke soort dekking aansluit op jouw wensen, dan os het tijd voor stap drie. Dat is het vergelijken van diverse verzekeraars op vooral twee niveaus, namelijk de hoogte van hun premies in relatie tot het tweede aandachtspunt: de dekking van de verzekering (aspecten die wel of niet zijn meeverzekerd volgens de polis die je hebt afgesloten).

Tot slot nog een nuttige tip. Wil je snel, betrouwbaar en voordelig bestaande fietsverzekeringen inhoudelijk en op prijs met elkaar vergelijken? Dan kun je dit uitstekend doen door gebruik te maken van een vergelijkingssite voor fietsverzekeringen. Er zijn meerdere goede websites die garantie bieden op een eerlijke vergelijking, zoals Keuze.

Fietsverzekering vergelijken