Woonverzekering

Vind de woonverzekering die het beste bij je past

Je bent zuinig op je huis en op alle spulletjes die zich daarin bevinden. Logisch dus, dat je al die bezittingen zo goed mogelijk wilt verzekeren, zonder dat je daar ook meteen de hoofdprijs aan verzekeringspremies voor moet gaan betalen. Een woonverzekering kan prima op die wensen aansluiten. Het is namelijk een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Door die twee verzekeringen met elkaar te combineren, in plaats van ze individueel af te sluiten, zijn de meeste verzekeraars bereid je een interessante korting te geven. Ook het vergelijken van een woonverzekering kan veel geld besparen.

Verschil tussen opstal- en inboedelverzekering

Een opstalverzekering biedt dekking voor de momenten dat er buiten je schuld om schade aan je woning ontstaat. Die schade kan bijvoorbeeld optreden tijdens slechte weersomstandigheden. Zowel stormschade als schade vanwege blikseminslag is via deze verzekering gedekt. Hetzelfde geldt wanneer een boom op je huis valt of wanneer een auto uit de bocht vliegt en daarbij de pui van je huis ramt. Ook in het geval van schade door brand, zengen, schroeien, smelten of een ontploffing keert een opstalverzekering uit. Tenslotte kun je ook een beroep op deze verzekering doen wanneer er in je huis sprake is van waterschade. De inboedelverzekering dekt daarentegen – zoals de naam ervan eigenlijk al aangeeft – uitsluitend de inboedel in je woning. Als er bij je wordt ingebroken en dieven nemen allerlei waardevolle spullen van je mee, dan kun je dat soort schade op deze laatstgenoemde verzekering verhalen. Door beide verzekeringen in een woonverzekering te combineren profiteer je dus van het feit dat je in één klap een complete dekking hebt voor al de hierboven genoemde situaties.

Is een woonverzekering geschikt voor iedereen?

Het simpele antwoord op die vraag is ‘nee’. Als je in een huurhuis woont, dan heeft de verhuurder van het pand er al een opstalverzekering voor afgesloten. Je hebt in dat geval dus voldoende aan alleen maar een inboedelverzekering. Hetzelfde geldt wanneer je in een koopappartement woont. In dat geval heeft de Vereniging van Eigenaren (als het goed is) een opstalverzekering voor het complete appartementencomplex afgesloten en betaal je, net als alle andere bewoners van het pand, je evenredige deel van de premie van deze verzekering. Ook in zo’n situatie is het dus voldoende om alleen maar een inboedelverzekering af te sluiten.

Zelf schade veroorzaken

Ben je bij iemand op bezoek en richt je op dat moment schade aan zijn of haar bezittingen aan, dan kun je voor het vergoeden van die schade een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Veroorzaak je als bewoner van je eigen huis schade, dan wordt dat in principe niet vergoed via een woonverzekering. De enige uitzondering daarop is als je een allrisk-variant hebt afgesloten. Omdat de kans op het claimen van schade bij deze uitgebreidere verzekering groter is, moet je er dus ook automatisch rekening mee houden dat je er een hogere verzekeringspremie voor moet betalen.

Hoeveel kost een woonverzekering?

Een woonverzekering met inboedel en opstalverzekering kost tussen de 16 en 35 euro per maand. Dit is afhankelijk van je adres, type woning en de grootte van je inboedel.

Betaal niet teveel, maar ook niet te weinig premie

Ook bij woonverzekeringen kan goedkoop duurkoop zijn

Bij het aangaan van een woonverzekering is het verstandig dat je eerst goed de waarde van je bezittingen inventariseert. Dit voorkomt dat je jezelf over- of onderverzekert. In het geval van oververzekering betaal je onnodig veel premie, omdat de bijbehorende verzekerde waarde aanmerkelijk hoger is dan de waarde van alle dingen die je in het echt bezit. Jezelf onderverzekeren is ook niet verstandig. In zo’n situatie betaal je weliswaar een lekkere lage premie, maar loop je het risico dat je niet de volledige dag- of nieuwwaarde van een gestolen of beschadigd item van de verzekeraar ontvangt als je een claim indient.

Zo wordt de premie voor je bepaald

De exacte hoogte van je verzekeringspremie hangt van een aantal verschillende risicofactoren af. In de eerste plaats speelt de leeftijd van de verzekerde een belangrijke rol. Daarnaast zijn er aanmerkelijke premieverschillen te zien tussen verzekerden die in een grote stad wonen en mensen wiens huis in een dorp staat. Omdat de inbraakkans in een stadse omgeving groter is, moet je in dat geval ook rekenen op een hogere verzekeringspremie. Andere factoren die meestal van invloed zijn op de hoogte van de uiteindelijk te betalen verzekeringspremie zijn je gezinssamenstelling, het type woning waarin je woont en het materiaal waarvan de woning gemaakt is.

Woonverzekering vergelijken

Keuze.nl maakt het je zo eenvoudig mogelijk om de verschillende verzekeringspakketten van alle toonaangevende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Daarvoor hoef je slechts drie simpele stappen te doorlopen.
Bij stap een maak je gebruik van de filterfunctie van onze website. Hierin geef je het soort verzekering aan dat je af wilt sluiten (dat kan dus ook alleen maar een inboedelverzekering of een opstalverzekering zijn), je gezinssamenstelling en je woonplaats.
Bij stap twee krijg je een overzicht in beeld van alle beschikbare verzekeringspakketten en de daarbij behorende maandpremie. Tenslotte selecteer je bij stap drie de verzekeraar en de verzekering die je het beste op je persoonlijke situatie aan vind sluiten. Keuze.nl sluist je vervolgens rechtstreeks naar de website van de desbetreffende verzekeraar door, waar je dan meteen concreet de gewenste verzekering af kunt sluiten. Kortom, geen moeilijk gedoe. Iedereen kan via Keuze.nl eenvoudig en snel een woonverzekering, opstalverzekering of inboedelverzekering afsluiten.

Bekijk het aanbod en vergelijk op Keuze.nl:

Woonverzekering vergelijken